četvrtak, 4. srpnja 2019.

Samoubistvo nije rješenje!

Nažalost, u zadnje vrijeme sve se više dešavaju samoubistva tinejdžera. Veliki razlog tome su psihička i fizička maltretiranja koja se pojavljuju u sve većem broju, razni problemi, neprihvatljivost u društvu. Ovom prilikom  želim nekom pomoći ili barem dati savjet.




Inspiraciju za ovu objavu dobila sam od serije '13 reasons why'. Ukratko, serija  govori o djevojci koja se ubija zbog maltretiranja u školi. Seriju, iako je tinejdžerska, preporučujem i starijoj populaciji jer je veoma poučna i prikazuje koliko zapravo to razdoblje sazrijevanja i odrastanja umije biti teško, mada to mnogi ne vide.

Prvo što tinejdžeru pada na pamet prije samoubistva je pomisao kako bi svijet bio bolje mjesto bez njega. To je apsolutno pogrešno razmišljanje. Zamislite kako bi bilo teško njegovim / njenim roditeljima koji u kasne sate ne spavaju već plaču sa slikom u ruci i suzama je natopljuju. Ili kako je bratu ili sestri koji više ne izlaze sa vršnjacima i znaju da neće više biti srećni jer nemaju sa kim da podijele radost... Svijet definitivno ne bi bio ljepše mjesto.

Takođe, znam da u životu često dolaze loša vremena. Međutim, zašto zbog jednog lošeg trenutka izgubiti milione lijepih? Odrastanje, završetak škole, stvaranje porodice... Možete sve to izgubiti jednom glupom greškom, a možete ih imati samo ako budete strpljivi. Jer, vjerujte mi, za loša vremena je potrebno strpljenje, zato što će proći. Stvari će opet postati bolje. Moraju.

Dragi roditelji, vi isto možete spriječiti gubitak nečijeg života. Ako primijetite da se vaše povlači u sebe, ne smije se kao prije, spriječite to prije negoli postane gore. Razgovarajte sa vašim djetetom. Tinejdžeru je u većini slučajeva teško da se otvori roditeljima, zato vi morate poduzeti prvi korak. Ne čekajte ni sekund.

Eto, toliko od mene. Nadam se da ću barem nekom pomoći!

Nema komentara:

Objavi komentar

Istaknuti post

Dokaži se prvo sebi

Navikli su čitaoci na moja razmatranja o društvu, ljudima, pa i o životu u posljednjih godinu dana. Pisala sam o mnogim temama koje nas se s...