subota, 18. siječnja 2020.

Youtuberi su manipulatori?

Posljednjih nekoliko godina broj Youtubera se sve više povećava i oni postaju sve gledaniji. Od ovog hobija se može čak i zarađivati te polako prerasta i u posao. Youtuberi, ikone i idoli mladih, snimaju raznorazne koncepte - od igrica do savjetovanja, od komičnih videa do tutorijala, ali najzastupljeniji koncept je onaj kojeg mladi nisu svesni, a stariji nisu upoznali - manipulisanje.



Balkanska Youtube scena raste iz dana u dan a jedan od najpoznatijih Youtubera su Baka Prase, Janko, Choda, Anđela i Nađa... Ima ih dosta, ali ovo su oni o kojima se najviše priča. Stekli su ogromnu popularnost, no tu popularnost je potrebno održavati. Kako oni to čine? Malo sam istražila i shvatila neke stvari.

Krenimo od onog glavnog i najpoznatijeg - Baka Prase. Baka Prase snima reakcije, pjesme, videe u kojima se trudi nasmijati publiku, što mu i uspijeva jer je djeci koja ga prate očigledno smiješno prozivati druge, pričati besmislene forice, djevojke nazivati pogrdnim imenima... Baka Prase ima fin i lagodan život. Lako je njemu da u spotu svoje pjesme vozi jeftinog Golfa, a zatim skupocjenog Porschea. No to je društvo koje se danas prihvata, rugaj se sirotinji koja vozi Golfa i uzdiži sebe koji voziš Porschea, jer samo takvi uspijevaju.

Tu je onda Choda, njegov prijatelj, koji vjerovatno ne bi ni bio poznat da mu nije pomenutog. Imamo i Janka čije pjesme nemaju nikakvog smisla, čiji su videi objelodanjeni uz hrpu besmislenih forica i, naravno, vrijeđanja. Tu su i Anđela i Nađa koje ni ne žive na Balkanu, ali se žale kako ne zarađuju dovoljno. Da ne pominjem Youtubere koji su uz pare postali pjevači jer njih ima zaista previše.

Iz već navedenog teksta shvatamo koliko su pojedini Youtuberi toksični, no tu ne stajemo. Dolazimo do sledećeg pitanja: Zašto su oni manipulatori i kako manipulišu? Moram napomenuti da Youtubere najviše prate djeca od 10 do 15 godina, zato što je sa njima najlakše upravljati.

Nađe se par Youtubera koji se međusobno posvađaju i naprave dramu, obično zbog neke banalne stvari. Potom snimaju videe u kojima se međusobno vrijeđaju. Jedna strana navodi svoje fanove da vrijeđaju drugu stranu, što istovremeno radi druga strana. Tako se djeca, u cilju zaštite svojih idola, svađaju i daju preglede, od kojih Youtuberi zarađuju. Ti, navodno zavađeni, Youtuberi zapravo se ni ne svađaju nešto pretjerano. Oni samo sjede i boli ih briga za sve, posmatraju svoje fanove i dobijaju sve više pregleda. Youtubera koji se samo svađa nije ni briga a publiku koja ga gleda, njega je samo briga za preglede jer od njih zarađuje. Sve se vrti oko interesa.

Takođe Youtuberi su štetni zbog još jedne stvari. Naime, kroz svoje pjesme, videe navode djecu da je u društvu jedino bitno koliko ko ima para, kakvo auto roditelji voze, koji telefon se koristi... Žalosno je da se više ne cijene vrline, već materijalne stvari. Mnogi Youtuberi, pošto većina vozi dobra auta, imaju skupe satove, dobre telefone, navode djecu da je jedino to bitno. Dobro, nemam ništa protiv ako neko posjeduje skupe stvari, ali rugati se onima koji nemaju, a hvaliti se onime što imaju, je pogrešno.

No, ono što je najžalosnije jeste to da Youtuberi se javno vrijeđaju, hvale se, a pritom su podržani. Imaju stotine i stotine hiljada pretplatnika i pruža im se masovna podrška. Shvatam da su djeca izmanipulisana, ali moraju početi otvarati oči. Ne tvrdim da djeca trebaju osuđivati ili vrijeđati takve osobe, ali ne trebamo slušati, a kamoli podržavati.

Možda se ova tema odraslima čini kao nebitna, ali nisu ni svjesni koliki uticaj Youtuberi imaju nad djecom. Youtuberi velikim dijelom utiču na generacije i društvo i zato smatram da se nešto mora promijeniti, jer ako se nastave podržavati ovakve stvari, ovakve uvrede, drame, svađe, društvo nam se neće poboljšati.

Pritom, ne kažem da su svi youtuberi ovakvi kakvima sam ih opisala. Postoje kvalitetni Youtuberi koji se bave dobrim tematikama, kao i oni koji vas jednostavno mogu zasmijati na prijatan način. Čak i gledam neke Youtubere koji su privukli moju pažnju i za koje smatram da ostavljaju dobar utisak. Nisam mrzitelj Youtubera, ali nisam ni ljubitelj svakog. Smatram da ima kvalitetnih osoba na Youtubeu, no većina manipuliše, laže, svađa se te zarađuje na vrlo jednostavan način, bez ikakvog truda, a djeca nam se zavađaju zbog par osoba.

Zapitajmo se u kakve ljude će nam djeca izrasti ako su im idoli ovakve osobe, ako ih zasljepljuje i vuče za nos nekolicina ljudi...

1 komentar:

  1. SocioQuasar Quest is your dynamic exploration into the ever-evolving realm of social networks. Join us on a journey through the celestial landscapes of digital connectivity, as we unravel trends, decode social dynamics, and navigate the cosmic web of human interaction. Embark on a quest for insights, innovation, and the pulse of the social universe.

    OdgovoriIzbriši

Istaknuti post

Dokaži se prvo sebi

Navikli su čitaoci na moja razmatranja o društvu, ljudima, pa i o životu u posljednjih godinu dana. Pisala sam o mnogim temama koje nas se s...